۲۶ سال قبل ۵۳ کشور در شهر روم پایتخت ایتالیا، نشستی را تشکیل و راجع به جلوگیری از جنایات جنگی، پایان دادن به نقض سازماندهی شدهٔ حقوق بشر و پاسخگو ساختن رهبران جهان بحث نموده با تصویب اساسنامه روم، تاسیس دادگاه جهانی رسیدگی به عدالت را مورد تایید قرار داده و در حال حاضر حدود ۱۲۰ کشور خود را پابند به عملی ساختن فیصلههای این دادگاه میدانند.
این دادگاه در سال جاری میلادی راجع به رفتار رژیم اسرائیل بر بنیاد شکایت آفریقای جنوبی جلساتی را برگزار تا به بررسی شواهد و اسناد بپردازد که موارد گستردهٔ نقض حقوق بشر مانند کوچ اجباری مردم غزه، کشتار عمدی افراد ملکی و گرسنه نگهداشتن آن مردم را مستند می ساخت.
در ۱۴ ماه گذشته شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد دیدبان جهانی حقوق بشر، سازمان عفو بین الملل، کمیته جهانی حفاظت از خبرنگاران و سازمان جهانی صحت، بار بار از بیاعتنایی اسرائیل به رعایت قوانین جنگی و پابندی به قوانین جهانی بشردوستانه انتقاد نموده اقدامات حکومت اسرائیل را مغایر اعلامیه جهانی حقوق بشر و منشور سازمان ملل متحد دانستند.
حتی در یک مورد، سازمان ملل متحد با نشر یک گزارش مفصل، عملکرد اسرائیل را در غزه، جنگ با زنان نامیده و کمشنری حقوق بشر این سازمان ۴۴ درصد از افراد کشته شده در غزه را اطفال زیر ۱۰ سال و ۲۶ درصد را زنان دانست که به این ترتیب از بیش از ۴۴هزار قربانی فلسطینی که در حملات گسترده ای زمینی و هوایی اسرائیل جان شان را از دست داده اند ۷۰ درصد اطفال و زنان است.
روز گذشته دادگاه جهانی رسیدگی به عدالت با توجه به موارد ذکر شده در این متن و بقیه رویدادهای جرمی اتفاق افتاده در سرزمینهای فلسطین توسط اسرائیل دستور بازداشت بنیامین نتانیاهو (صدر اعظم و وزیر دفاع پیشین اسرائیل) را صادر کرد.
با گذشت ۳۰ ساعت از این حکم هنوز هم این خبر تیتر برجستهٔ رسانهها است و نگرانی نتانیاهو را به همراه داشته، او پس از صدور این حکم دوبار به صورت تند، نارضایتیاش را از فیصلهٔ دادگاه ابراز اما اتحادیه اروپا، کانادا و آسترالیا از تمایل شان جهت تطبیق فیصله دادگاه خبر داده اند این نخستین بار نیست که دادگاه دستور گرفتاری یکی از مقامات ارشد کشور ها را صادر میکند قبل از این نیز ولادمیر پوتین رئیس جمهور روسیه عمر حسنالبشیر رهبر پیشین سودان با فیصله مشابه دادگاه مواجه شده اما آنچه که میزان فشار را بر نتانیاهو افزایش میدهد این است که او دارای سه پرونده در دادگاه های اسرائیل نیز میباشد.
تقلب، سو استفاده از صلاحیت و رشوه گرفتن زمینه ساز آن شده تا نهاد های قضایی اسرائیل نیز نتانیاهو را جهت پاسخگو ساختن به دادگاه فرابخوانند و انتظار میرود در دوم دسامبر دادگاه آن کشور برای بررسی اتهامات تشکیل جلسه دهد.
بنیامین نتانیاهو با مخالفت گستردهٔ مردم به دلیل رفتارش در جریان وظیفه مواجه است تلاش او جهت تعدیل صلاحیت قوه قضائیه، عدم نرمش در مذاکره جهت آتشبس با حماس که سبب رهایی گروگان ها شود میزبان محبوبیت او را به شدت کاهش داده و شماری از آگاهان در رسانه های اسرائیلی نیز میگویند در صورت توقف جنگ میان اسرائیل و حماس حیات سیاسی نتانیاهو پایان یافته و بقیه عمرش را عقب میلههای زندان سپری خواهد کرد.
تصمیم دادگاه جهانی رسیدگی به عدالت اساسنامهٔ روم را یکبار دیگر مورد آزمایش قرار میدهد که تا چی حد میتواند این سند که به تشکیل دادگاه انجامید متهمان را عقب میز این دادگاه خواهد کشاند.
خبرگزاری زنان افغانستان
- نویسنده : خبرگزاری زنان افغانستان
- منبع خبر : خبرگزاری زنان افغانستان