ازدواجهای اجباری و زیرسن یک پدیده ناهنجار اجتماعی و فرهنگی در افغانستان است. اکثریت دختران افغان قربانی این فرهنگ ناپسند شده و زهر تلخ آن را میچشد. دختران افغان سالهاست با این پدیده شوم و نامیمون دستوپنجه نرم میکنند. اما در این سهسال این فرهنگ به شکل بیپیشینهای افزایش یافته است. یکی از دلایل آن را میتوان در بیسرنوشتی و خانهنشینی دختران عنوان کرد.
روزی که گروه طالبان همه امور را در دست گرفت هزاران دختر را خانهنشین کرد، تحصیل و فعالیتهای اجتماعی را از آنان سلب نمود، دختران خردسال بیشتر قربانی این فرهنگ ناپسند شدند.
«نازگل»، دختر ۱۱ ساله باشندۀ شهر «زرنج» ولایت نیمروز میباشد که دو سال پیش او و خواهرش که ۷ سال سن داشته، از سوی پدرش که معتاد بود مجبور شدند به ازدواج اجباری تن دهند.
او میگوید که دو سال پیش در سن ۹ سالهگی، طبق امر والدین مجبور به ازدواج با یک مرد ۴۰ ساله شدم. هنوز دو سال از این ماجرا میگذرد و یازده سال سن دارم.
او که از زندهگی مشترک چیزی نمیفهمد و هنوز هم خردسال است میگوید: «از مردکه میترسم شبها تا گل صبح روی حویلی بیدار میباشم. هربار که در خانه میآید مرا لتوکوب میکند.»
نازگل میگوید: «پدرم معتاد است و پول نداشت، مرا به دولک افغانی به یک مرد ۴۰ ساله فروخت. خواهر دیگرم را عوض قرضداریهایش به یک پیر مرد ۵۰ ساله داد.»
«خواهرم «عایشه» نام داشت ۷ ساله بود که پدرم عروس یک مرد ۵۰ ساله کرد. او را به «بکواه» ولایت فراه انتقال دادند تا اکنون از زنده و مرده بودنش اطلاع نداریم.»
افزون بر این، «فاطمه» ۴۸ ساله باشنده دیگر نیمروز نیز در خردسالی مجبور به ازدواج شده بود. اکنون زندهگی رقتباری را تجربه و لمس میکند.
او میگوید در سن ۱۰ سالهگی قبل از اینکه به بلوغ برسد، در بدل برادرش به نکاح مرد ۲۵ ساله درآورده شد، ولی تا امروز روی خوشبختی را ندیدهاست.
وی که در سن ۱۳ سالهگی اولین طفلش را به دنیا آورده اکنون ۱۲ پسر و دختر دارد، گفته است: «من نه شادیهای دوران طفولیت را دیدم و نه مزه جوانی را چشیدم و نه از زندهگی خیر دیدم، وقتی که تازه جوان شدم مادر شدم، شبها جای که طفلم را آرام کنم خود نیز همرایش تا صبح گریه مینمودم، روزها هم از کارهای زیاد خانه تا شب مصروف بودم.»
ازدواجهای اجباری و زیر سن باعث بهوجود آمدن اختلال روانی در بین زنان شده و آنان را خودبهخود بهسوی خودکشی سوق میدهد. چرا که دختران که در سنین پایین مجبور به ازدواج میشوند، توانایی مشکلات زندهگی مشترک و یا زناشویی را ندارند.
دختران خردسال که به ازدواج وادار میشوند، معمولاً از نظر جسمی و روانی آماده نیستند. این امر میتواند منجر به مشکلات جدی در دوران بارداری و ولادت شود. ازدواج در سنین پایین معمولاً به ترک آموزش و تحصیل منجر میشود. این موضوع فرصتهای آموزشی و شغلی را برای دختران محدود کرده و آنها را در شرایط اقتصادی وابسته به مردانشان قرار میدهد.
ازدواج دختران خردسال باعث میگردد که دختران در معرض خشونت خانهگی قرار گیرند. و صدها نوع مشکلات دیگر که دختران خردسال با ازدواج زیر سن با آن مواجه اند.
خبرگزاری زنان افغانستان
- نویسنده : خبرگزاری زنان افغانستان
- منبع خبر : خبرگزاری زنان افغانستان