«برای مردم، حتی خانوادهها یک چیز جدیدی بود که یک خانم در عرصه تجارت فعالیت داشته باشد. بعد از تحولات سیاسی کشور، به عنوان معاون اتاق تجارت زنان زون غرب شروع به کار کردم و بعد از مدتی، انتخابات رسمی برگزار شد و برای پیش برد این ریاست بیشترین رای را به دست آوردم.»
این تنها چکیدهای از صحبتهای بهناز سلجوقی، رییس اتاق صنایع و تجارت زنان زون غرب در مورد فعالیتها، فرصتها و چالشهای شان میباشد که برای بحث بیشتر در این مورد با خانم سلجوقی گفتوگویی ترتیب دادهام که در ادامه خواهید خواند.
پرسش: خانم سلجوقی گرامی، ممنون که وقت گذاشتید. در ابتدا از خود بگویید این که چگونه وارد کار تجارت شدید؟
پاسخ: در مورد این که چگونه وارد کار تجارت شدم بر میگردد به سال ۱۳۹۶ که آن زمان دانشجو بودم و مصروف درس در کنارش، ایده تجارتی به فکرم رسید که کسب کار خودم را داشته باشم و کسب درآمد کنم همچنان بتوانم برای خانمهای دیگر از این طریق اشتغالزایی کنم. از همینجا بود که کسب و کار کوچک خود را راه اندازی کردم.
پرسش: در مورد چالشها و فرصتهای که به عنوان یک خانم تجارت پیشه با آن رو به رو شده اید برای ما بگویید.
پاسخ: به دلیل این که تعداد خانمها در بخش تجارت کم بود و برای مردم، حتی خانوادهها یک چیز جدیدی بود که یک خانم در عرصه تجارت فعالیت داشته باشد. تا این که یک کسب و کار جا میافتد سخت بود و در آن زمان مردم هم کمتر حمایت میکردند. چالشها همیشه وجود داشت و شروع هر کسب و کاری سختیهای خودش را دارد اما در کنارش برایم فرصتهای هم وجود داشت چون دستهای کمتری در بازار کار میکرد به این معنی که رقابت کنندههای کمتری در بازار داشتیم و این میتوانست فرصت خوبی باشد تا بتوانم زودتر راه پیشرفت را برای خود باز کنم.
پرسش: از چه زمانی مسوولیت ریاست اتاقهای تجارت زنان زون غرب را به عهده گرفتید و در وضعیت کنونی، پیش بردن امور یک ریاست برای شما چگونه بوده است؟
پاسخ: بعد از تحولات سیاسی کشور، به عنوان معاون اتاق تجارت زنان زون غرب شروع به کار کردم و بعد از مدتی انتخابات رسمی برگزار شد و برای پیش برد این ریاست بیشترین رای را به دست آوردم. بلافاصله اتاقهای ولایتی ما بازگشایی شد که این یک نوید خوشی برای ما بود چون قبل از این ما اتاقهای ولایتی نداشتیم در زون غرب. ما زون غرب میگفتیم اما فعالیتهای زنان تحت نظر ریاست اتاق تجارت نبود و به صورت پراگنده کار میکردند.
اکنون خوشبخانه اتاقهای ولایتی ما شامل ولایات هرات، فراه، بادغیس، نیمروز و غور میباشد، فعال است. و ریاست اتاقهای زون غرب با بلندترین رای برایم سپرده شد و اکنون بیش از یک سال میشود در این سمت فعالیت داریم.
پیشبردن ریاست اتاقهای تجارت، مخصوصا این که مسوولیت پنج ولایت را داشته باشیم دشواریهای خودش را دارد. گرچه خوشحال هستم که تعداد خانمهای تجارت پیشه در حال افزایش است اما هر اندازه که تعداد آنان زیاد باشد، مسوولیت و مکلفیتهای خودم و تیم اتاق تجارت هم زیادتر میشود. ما در تلاش این هستیم تا خدمات رسانی خود را بیشتر بسازیم و صادقانه در خدمت خانمها باشیم.
پرسش: چندی پیش شما تندیس بی بی خدیجه (رقابتی که سالانه در میان بانوان بازرگان تمام افغانستان برگزار میشود) را نیز به دست آوردید، میخواهم صحبتهای شما را در این مورد نیز داشته باشیم.
پاسخ: کسب تندیس بی بی خدیجه یک رقابت سرتاسری بین خانمها بود که بعد از سال دوم شروع کسب و کار خود در سال ۲۰۱۸ توانستم این جایزه را به دست آوردم و اولین کسی بودم که از هرات تندیس بی بی خدیجه را کسب میکرد و همچنان بعد از من خوشبختانه خانم دیگری هم بودن که این تندیس را بدست آوردند.
بسیار با افتخار یاد میکنم از تندیس بی بی خدیجه چون در زمانی که این جایزه را گرفتم تعداد خانم در که حوزه تجارت فعالیت میکردند خیلی کم بود.
پرسش: در شرایطی فعلی که در برابر کار زنان محدودیت وجود دارد، وضعیت زنان متشبث در زون غرب را چگونه بررسی میکنید؟
پاسخ: در قسمت کسب و کار خانمها در سکتور خصوصی خانمها میتوانند فعالیت کنند و چالشهای هم که دارند برمیگردد به چالشهای بازار و گاهی هم چالشهای شخصی از جمله نداشتن بودجه اما در قسمت محدودیتها خوشبختانه زنان متشبث کدام محدودیتی ندارند و اخیرا ما حضور خانمها در نمایشگاههای خارجی هم شاهد هستیم که با همکاری وزارت صنعت و تجارت یک سهمیه برای خانمها هم داده شده تا این که در نمایشگاههای خارجی هم حضور فعال داشته باشند.
پرسش: چالشهای موجود در برابر کار زنان تجارت پیشه چیست و به چه تعداد از خانمها عضویت اتاق تجارت را در زون غرب دارند؟
پاسخ: در قسمت چالشهای موجود در برابر کار زنان تجارت پیشه کمبود بودجه و مشکلات مالی میباشد. ما بعضی از خانمهای با استعداد داریم که ایدههای خیلی خوبی دارند اما متاسفانه کدام بودجه در دسترس ندارند تا بتواند آنها را عملی کنند. دسترسی درست برای قرضهها و منابع مالی ندارند تا بتوانند ایدههای تجارتی خود را راه اندازی کنند. یک تعداد از این خانمها تجارت زیادی نداشته و نیاز به بعضی آموزشها و طرفیتسازیها دارند تا بتوانند برای خود راه پیشرفت را باز کنند و بسیاری از مشکلات شان را حل بسازند. در کنارش یک تعداد خانمهای دیگری هستند که فعالیتهای آنان افتخار آفرین است اما در قسمت جوازهای استندرد جهانی مشکل دارند که باز هم بحث بودجه است که نمیتوانند هزینه آن را پرداخت کنند و صادرات داشته باشند.
تعداد خانمهای تجارت پیشه که در سه سال اخیر ثبت در اتاق تجارت زنان هستند به ۷۱۵ تن میرسد که در شهر و ولسوالیهای هرات داریم و خوشبختانه این آمار همیشه در حال افزایش بوده است.
برنامههای آینده تان برای بهتر شدن وضعیت زنان تجارت پیشه در زون غرب چیست و گفتنی آخر تان را برای زنان افغانستان نیز میخواهم داشته باشم.
پاسخ: اتاق تجارت و صنایع زون غرب برنامههای زیادی برای رشد و ارتقاع تجارت خانمها، بازاریابی و وصل ساختن زنان تحارت پیشه در بازارهای جهانی و همچنان در تلاش هستم تا یک شهرک صنعتی برای خانمها تاسیس کنیم و در پی برنامه ریزی برای رفع چالشهای خانمها هستیم که ان شاءالله بتوانیم این پلانها را عملی بسازیم.
خبرگزاری زنان افغانستان
- نویسنده : خبرگزاری زنان افغانستان
- منبع خبر : خبرگزاری زنان افغانستان