شماری از زنان که در روستاهای دور دست ولایت هرات زندگی میکنند و برای تداوی به مرکز شهر آمده اند میگویند که به دلیل نبود خدمات صحی و بهداشتی برای زنان بخصوص مادران باردار و طولانی بودن مسیر راه تا مرکز شهر، تعدادی از آنان طفل و یا خود مادر جانش را در هنگام ولادت از دست داده است.
گفته میشود که همه ساله در افغانستان، از هر صدهزار مادر، حدود ۶۳۷ تن آنان از اثر مشکلات نسایی و ولادی جان شان را از دست میدهند.
رهزا، خانمی است که به دلیل نبود داکتر زن در روستای شان طفل هفت ماه خود را از دست داده است.
وی میگوید:«شب وضعیتم زیاد خراب شد برایم درد پیدا شد قسمی که اصلن طاقت هیچ چیزی را نداشتم. کلینیک منطقه ما امکاناتی ندارد تا بتواند مشکل ما حل کند، تا صبح درد کشیدم و فردای همان شب من را آوردن به شفاخانه حوزوی هرات اما طفلم قبل از به دنیا آمدن به دلیل خون ریزی زیاد از بین رفته بود»
افغانستان از جمله کشورهای است که در آن مرگ و میرمادران همواره وجود داشته و به دلایل مختلف از جمله نبود خدمات صحی، داکتران زن در مناطق دور دست و نبود توجه برای مادران در هنگام حمل، طفل و یا خود مادر جانش را از دست میدهد.
شیما، یکی از زنان دیگریست که شش ماه پیش عروس خود را در زمان ولادت از دست داده است و اکنون بخاطر معاینات عروس دیگرش را به شفاخانه حوزوی هرات آورده است.
وی میگوید:«یک سال از ازدواج عروسم گذشته بود و ماه آخر بارداری او بود که وقت ولادت جانش را از دست داد. برای عروسم درد شدیدی پیدا شد او را بردیم پیش قابله روستا ما اما وضعیت عروسم زیاد وخیم بود چهار ساعت طول کشید تا او را به شهر آوردیم. داکتر گفت که احتمال از بین رفت طفل همراه طفلش وجود دارد، اول عروسم و بعدش نواسم فوت شدن».
شماری از متخصصان نسایی ولادی میگویند که نبود خدمات صحی در مناطق دور دست، ازدواج های قبل ازسن بخاطر عنعنات و اقتصاد ضعیف، غذای نا کافی برای مادران در دوران بارداری و استفاده از طب سنتی برای انجام ولادت ها و انجام ولادت های خانهگی از دلایل عمدهی افزایش مرگ و میر مادران در افغانستان است.
- نویسنده : خبرگزاری زنان افغانستان
- منبع خبر : خبرگزاری زنان افغانستان