جو بایدن سرانجام به فشار همحزبی هایش تسلیم و میدان رقابت، جهت تصاحب مجدد کاخ سفید را ترک گفت.
بایدن کهن سال بیش از نیم قرن در صحنه سیاست آمریکا حضور داشت، او چندین دور عضو مجلس سنا و در زمان بارک اوباما در هر دو دور ماموریت اش منحیث معاون رئیس جمهور نقش ایفا کرد.
بایدن پس از شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ میلادی در سه و نیم سال گذشته نتوانسته نمایشی از اقتدار امریکا را هویدا سازد.
او از مشکلات صحی مانند: یادفراموشی رنج میبرد، به طوریکه هفته قبل او نام ولادمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین را با ولادمیر پوتین رئیس جمهور روسیه اشتباه گرفت.
در آخرین نشست خبری اش نام دونالد ترامپ را منحیث معاون رئیس جمهور به عوض کامیلا هریس گرفت.
دو سال قبل هنگام رفتن به اسرائیل نام صدراعظم آن زمانش را با اسحاق رابین صدراعظم کشته شده اسرائیل به اشتباه گرفت و چندین مورد اشتباه لفظی مشابهی نیز داشت.
بعد از حضور بایدن در کاخ سفید چندین نظام دموکرات سرنگون ساخته شد و آمریکای که خود را حامی دموکراسی میدانست نتوانست در این حوزه مداخلۀ نماید.
در زمستان ۲۰۲۱ میلادی ارتش در میانمار به کودتای نظامی دست زد و برنده جایزه صلح نوبل را که رئیس دولت آن کشور بود به زندان فرستاد.
در تابستان آن سال جنگجویان طالب با بیرون شدن شتابزده نظامیان آمریکایی از افغانستان به قدرت بازگشته و سبب فرار اشرف غنی گردیدند.
روسیه با اوکراین جنگ خونینی را آغاز کرد و خاور میانه نیز حدود ده ماه میشود که در آتش جنگ میسوزد، سودان جنگ داخلی را تجربه میکند.
با نگاهی گذرا به این رویداد ها این بخش بیانیه بایدن که امریکا در دوره او نقش رهبری جهان را داشته زیر سوال خواهد رفت.
زیرا ایالات متحده آمریکا برای حمایت از اعلامیه جهانی حقوق بشر منحیث سند جهانی تضمین حقوق بنیادی شهروندان نتوانسته کاری از پیش برد.
از همان سبب بایدن با یک کارنامه ناکام با کاخ سفید وداع خواهد کرد البته نقد عملکرد بایدن به معنای تایید عملکرد ترامپ نیز نیست زیرا او انسان غیر قابل پیشبینی بوده که در هیچ حوزه دارای استراتیژی روشن جهت بازگشت صلح و ثبات در جهان نیست.
ترامپ طراح تفاهمنامه دوحه با طالبان است، حالا اینکه شیوه عملی شدنش مشکل داشته یا خیر مربوط به بایدن است، مگر ترامپ نیز در تقویه موقف طالبان نقش داشت اما در کارزار هایش تا حال یکبار هم راجع به ازدست رفتن حقوق بنیادی شهروندان افغانستان سخن نگفته و همیشه به از دست دادن پایگاه بگرام متمرکز بوده، به طوریکه در آخرین سخنانش او در ایالات میشیگان گفته است؛ اگر از افغانستان خارج میشد نیز مایل نبود تا بگرام را ترک کند اما او نگفته است که در صورت حضور اش در کاخ سفید و هنگام ترک کشور چگونه با طالبان جهت حکومت داری تعامل میکرد.
ترامپ به این پرسش پاسخ نداده که آیا محرومیت زنان افغانستان از حقوق ابتدایی شان را توسط طالبان منحیث رئیس جمهور آمریکا میپذیرفت یا خیر ؟
درحالیکه ۱۰۵ روز به انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا فاصله وجود دارد نمیتوان خوشبین پیروز یکی از نامزد ها با تصور اینکه تغییر مثبت را در افغانستان شاهد خواهیم بود باشیم.
خبرگزاری زنان افغانستان
- نویسنده : خبرگزاری زنان افغانستان
- منبع خبر : خبرگزاری زنان افغانستان