مسئولان بخش کنترول سرطان در شفاخانهی حوزوی هرات میگویند که بیماری سرطان پستان در بین زنان افزایش یافته است اما نظر به آمار موجود، به دلیل سنتی بودن جامعه، دور بودن مردم از مراکز صحی و نداشتن آگاهی لازم در مورد سرطان پستان و علائم آن، تعداد مراجعین کمتر میباشد. داکتر فاروق احمد صدیقی، مسول […]
مسئولان بخش کنترول سرطان در شفاخانهی حوزوی هرات میگویند که بیماری سرطان پستان در بین زنان افزایش یافته است اما نظر به آمار موجود، به دلیل سنتی بودن جامعه، دور بودن مردم از مراکز صحی و نداشتن آگاهی لازم در مورد سرطان پستان و علائم آن، تعداد مراجعین کمتر میباشد.
داکتر فاروق احمد صدیقی، مسول برنامهای ملی کنترول سرطان پستان در حوزه غرب افغانستان میگوید که روزانه بین ۵۰ تا ۱۰۰ نفر در بخش کنترول سرطان در شفاخانهی حوزوی هرات مراجعه میکنند که اکثریت خانمهای ثبت شده دچار سرطان پستان بوده و از این میان، تعداد زیادی در مراحل پیشرفته قرار دارند که نمیشود کاری برای آنان انجام داد. بیش از چهار ونیم هزار بیمار ثبت شده در بخش کنترول سرطان وجود دارند که از آن جمله حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ بیمار سرطان پستان بوده و تحت تداوی قرار دارند.
آقای صدیقی میافزاید: “امروزه سرطان پستان میتواند به شکل معیاری و درست آن معالجه شود اگر در مراحل اولیه تشخیص شده و بیمار تحت تداوی منظم قرار گیرد.
یکی از راه های جلوگیری از به وجود آمدن سرطان پستان، آگاهی دهی در بین دختران جوان و زنان میباشد که رسانهها در این زمینه نقش مهمی را دارند.”
مائده یکی از بیمارانی است که یک سال میشود به سرطان پستان مبتلا شده و تحت تداوی قرار دارد و اکنون در بخش کنترول سرطان بستری میباشد. وی میگوید: “رفتم پاکستان تشخیص دادند که سرطان دارم تداوی کردم خوب نشدم، آمدم اینجا و دور هفتم است که پیچکاری میزنم، دو دفعه هم قرص خوردم، داکتر ها گفتند که احتمال خوب شدنم زیاد است.”
زهرا یکی دیگر از بیماران سرطان پستان است که یک سال میشود با این بیماری دست و پنجه نرم میکند.
او ۹ ماه بعد از این که در پستانش یک غده پیدا شده بود به پاکستان رفت و برایش گفتند دچار بیماری سرطان پستان شده است.
“وقتی پاکستان رفتم عملیاتم کردند و سینه ام را برداشتند. گفتن تا ۶ ماه هیچ تداوی نکنم اما بعد از ۶ ماه دوباره وضعیتم خراب شد و جای سینه ام ورم کرد حالا مرحلهی پنجم است که بخاطر تداوی به بخش کنترول سرطان به شفاخانه حوزوی می آیم.”
سرطان پستان نوعی از سرطان است که عملکرد تقسیم سلولی در سلولهای پستان را دچار اختلال کرده و سلولهای سرطانی پستان در فردی که مبتلا میشود، بیش از حد معمول رشد کرده و بدون کنترول میشود.
گفته می شود که در حال حاضر هزاران زن در افغانستان مبتلا به سرطان سینه هستند. هرچند سرطان سینه در مراحل اولیه قابل درمان است اما نبود آگاهی لازم در میان اکثریت زنان و عدم موجودیت امکانات و مکانهای صحی در بعضی مناطق، سبب از بین رفتن جان بسیاری از زنان مبتلا به سرطان پستان در سطح افغانستان شده است.
گزارشگر: شهیره الهامی