بی مهری همسایگان و خاموشی مدافعین حقوق پناهجویان 
بی مهری همسایگان و خاموشی مدافعین حقوق پناهجویان 
کشور پاکستان در نزدیک به نیم قرن گذشته، همیشه ادعا کرده که میزبان مهاجرین بوده، مگر رفتار پاکستان در این دوره با اصل مهمان نوازی سازگار نبوده.

کشور پاکستان در نزدیک به نیم قرن گذشته، همیشه ادعا کرده که میزبان مهاجرین بوده، مگر رفتار پاکستان در این دوره با اصل مهمان نوازی سازگار نبوده.

بر همگان هویدا است که در تضعیف نظام‌های افغانستان نقش بارز را پاکستان داشته است، از قیام ناکامِ ۱۳۵۴ علیه داوود خان تا میزبانی از مجاهدین علیه حکومت حزب دموکراتیک خلق و نقش کلیدی در جنگ‌های میان‌تنظیمی، این کشور کارخانه تولید طالبان نیز بوده است.

پاکستان پایگاه و پرورشگاه برای قاتلان مردم افغانستان در ادوار مختلف فراهم کرده مگر در حوزه حل مشکلات مهاجرین، ناچیز‌ترین نقش را نیز ایفا ننموده، که میتوان از اخراج اجباری ۶۰۰،۰۰۰ افغان در ۶ ماه گذشته و برنامه‌ریزی برای اخراج نزدیک به ۹۰۰ هزار تن دیگر در سال جاری میلادی یاد کرد.

این کشور با زیر پا کردن اعلامیه جهانی حقوق بشر و قوانین جهانی بشردوستانه مهاجرین را از حقوق بنیادی شان مانند آموزش، اشتغال، دسترسی به خدمات درمانی و زیست مصون بی‌بهره نموده و در تازه ترین مورد فرمانده پولیس ایالت خیبرپختون‌خواه بر ممنوعیت تردد شهروندان افغانستان در جریان ماه محرم تاکید کرد.

درحالیکه بیشترین مزایا را مهاجرین افغانستان متوجه کشور میزبان پاکستان نموده.

نزدیک به نیم میلیارد دالر امریکایی به صورت رسمی و صدها میلیون دالر به صورت غیررسمی از سوی افغان‌ها در آنجا سرمایه ‌گزاری شده‌است.

سالانه حدود ۲۰۰ میلیون دالر برای فامیل‌های مهاجرین افغان در آن کشور که اعضای خانوادهٔ شان در کشور های اروپایی کانادا، استرالیا و امریکا حضور دارد ارسال‌ و در چرخه اقتصادی پاکستان شامل می‌شود.

نیروی کار ارزان و بدون بیمه مهاجرین افغان برای کارفرمایان پاکستانی بوده،

قالین افغانستان نزدیک به ۳ دهه است که بیشتر با مارک پاکستان، روانه بازار جهان می‌شود.

اما پاکستان با چشم‌پوشی از فواید حضور مهاجرین آنها را عامل ناامنی دانسته درحالی‌که افغان‌ها خود قربانی نا‌امنی اند.

پاکستان تحت عنوان عرضه خدمات به مهاجرین افغان، مقادیر هنگفت پول را از سازمان ملل متحد، ایالات متحده امریکا و اتحادیه اروپا دریافت کرده مگر تاثیر مثبت در پیوند با حل مشکلات مهاجرین نداشته است.

در این روزها که رویدادهای طبیعی در کشور، افغان‌ها را سخت آسیب‌پذیر ساخته، پاکستان نقش یک همسایه خوب را مانند گذشته ایفا نکرده و همیشه بر وضع محدودیت‌ها بر پناهجویان افغان تاکید می‌کند حتی آنهاییکه انتظار انتقال به کشور سوم نیز اند، از اذیت و آزار رژیم پاکستان مصون نیستند.

برخورد خشن پولیس پاکستان با پناهجویان افغان، پدیدهٔ انکار ناپذیری است که حتی در نیمه‌های شب، یورش پولیس بر منازل پناهجویان آرامش این قشر را سلب و حتی مشکلات روانی را میان پناهجویان ایجاد کرده است.

حکومت پاکستان بر حضور قانونمند شهروندان افغانستان در آن کشور تاکید می‌کند درحالی‌که کم‌کاری نمایندگی های دیپلوماتیک‌اش در افغانستان بهای اخذ ویزا برای یکماه را به ۵۰۰ دالر امریکایی و آن هم پس از دو الی سه هفته تاخیر رسانده است.

در داخل پاکستان نیز عدم برنامه‌ریزی درست جهت تمدید ویزای شهروندان‌ افغانستان به فساد گسترده اداری دامن‌زده که دردسر زیادی را برای افغان ها در آن کشور خلق کرده است.

گرانی برق، اجاره منزل، مواد خوراکه و گرمای هوا به افزایش چالش پناهجویان افغانستان در پاکستان منجر شده است.

 

در پایان می‌توان گفت: برخورد خشن نیروهای امنیتی پاکستان، ایران، ترکیه و یونان با پناهجویان، در تضاد با تعهدات جهانی کشورهای نامبرده میباشد.

  • نویسنده : خبرگزاری زنان افغانستان
  • منبع خبر : خبرگزاری زنان افغانستان