مادران باردار در ولایت بادغیس با چالشهای متعددی مواجه هستند که دسترسی به خدمات صحی را برای آنها دشوار ساخته است. این ولایت که در غرب افغانستان موقعیت دارد، یکی از مناطق با آسیبپذیری بالا در زمینه خدمات بهداشتی و درمان است.
بسیاری از مراکز صحی در بادغیس فاقد تجهیزات لازم و متخصصین با تجربه هستند. کمبود شفاخانهها و مراکز زایمان به ویژه در مناطق دورافتاده، یکی از عوامل محدود کننده خدمات به مادران باردار است.
راضیه، یک تن از مادران باردار در ولایت بادغیس میگوید، در کنار نبود داکتران زن در منطقه آنان، نبود امکانات و ادویه نیز باعث شده است تا مشکلات مریضان بیشتر شود.
وی میافزاید: «ما با مشکلات زیادی دست پنجه نرم میکنیم، طفلم هفت ماهه شده و نگران به دنیا آمدنش هستم چون اینجا امکاناتی وجود ندارد مجبور میشویم به جاهای دیگر مانند شفاخانههای ولایت هرات برویم که توانش را هم نداریم. و یا هم وقتی میبینیم داکتر زن نیست، ماهم مریض را نزد داکتر نمیبریم و یا هم مجبور میشویم برویم به مرکز شهر.»
مادران باردار به دلیل موقعیت جغرافیایی و دسترسی دشوار به مراکز صحی، به راحتی نمیتوانند از خدمات بهداشتی استفاده کنند. در بسیاری از موارد، آنها مجبورند مسافتهای طولانی را طی کنند که میتواند خطرات بیشتری را برای سلامت مادر و نوزاد به همراه داشته باشد.
شکریه یکی از مادرانیست که بخاطر نبود خدمات صحی مورد نیاز و داکتر زن، طفلش را در هنگام ولادت از دست داده است.
وی می گوید:«اینجا مرکز صحی است ولی امکانات زیادی ندارد. وقتی طفلم به دنیا میامد درد زیادی داشتم و مجبور شدیم به ولایت هرات برویم، تا به شفاخانه رسیدیم طفلم از بین رفته بود. اگر همینجا داکتر زن، قابله و یا هم امکاناتی وجود میداشت شاید طفلم امروز زنده میبود.»
یکی از دلایل مرگ و میر مادران و یا اطفال در هنگام ولادت، کمبود پرسونل طبی و ارائه خدمات صحی برای مادران باردار در مناطق دور دست و روستا نشین عنوان میشود.
همچنان عدم دسترسی به آموزشهای لازم درباره مراحل بارداری و زایمان برای زنان نیز یکی از بزرگترین چالشها است که بسیاری از مادران اطلاعات کافی درباره مراقبتهای ضروری بارداری ندارند.
دسترسی محدود مادران باردار به خدمات صحی در ولایت بادغیس افغانستان نیاز به توجه فوری و اقدامات جدی در این زمینه دارد که با تقویت زیرساختها، ارائه خدمات صحی مورد نیاز و آموزشهای لازم و از بین بردن موانع فرهنگی، میتواند به بهبود وضعیت سلامت مادران و نوزادان در این منطقه کمک کرد.
- نویسنده : خبرگزاری زنان افغانستان
- منبع خبر : خبرگزاری زنان افغانستان