پس از تسلط گروه طالبان بر افغانستان، در ۱۵ آگست ۲۰۲۱، قوانین سختگیرانهای بهویژه در زمینههای فرهنگی و اجتماعی زنان وضع شده و به اجرا درآمده است. یکی از این قوانین که به تازهگی تصویب گردید، قانون «امر به معروف و نهی از منکر» است. این قانون بر محدودیتهای شدید بر پوشش و رفتار زنان تأکید دارد.
این گزارش بر روایت «فاطمه»، دختری که از سوی نیروهای امر به معروف گروه طالبان اجازه استفاده از عینک سیاه از او سلب شد، میپردازد.
«فاطمه»، یکی از دختران جوان در شهر کابل، در یک مصاحبه اختصاصی به این خبرگزاری میگوید: «سمت غرب شهر کابل در حرکت بودم، ناگهان چشمم به نیروهای «امر به معروف و نهی از منکر» گروه طالبان افتاد ترس و وحشت بر من غلبه کرد از تمام بدنم عرق سرازیر شد. مرا ایستاد کرده سئوال کردند به کجا روان استی؟ گفتم بهطرف خانه میروم. چون حجاب کامل را رعایت نموده بودم دیگر چیزی برای بهانه نداشتند به عینک سیاه و آفتابیام که معمولاً زنان و دختران جهت شعاع نور آفتاب از آن استفاده میکنند، نگاهشان افتاد.»
او در ادامه میافزاید: «گفتند چرا عینک آفتابی یا سیاه میپوشی؟ گفتم چشمم در مقابل نور آفتاب حساس است. داکتر چشم نیز گفته اگر در مقابل نور آفتاب از عینک استفاده نکنی به مرور زمان چشمت بیشتر آسیب دیده و کور خواهی شد.
گفتند داکتر چیرا میفهمد؟ تو از اسلام پیروی کن که زیبایی را بر زنان لازم نمیبیند. تو یک دختر هستی نباید از عینک آفتابی استفاده کنی. مگر نمیدانی که پوشیدن عینک زنان را زیبا جلوه میدهد، وقت نگاه مردان به زیباییتان بیافتد، خود گناه بس بزرگی است.»
او که پدرش را سه سال پیش در اثر انفجاری در شهر کابل از دست داده و خود نیز نانآور خانوادهای شش نفرهاش میباشد، از قوانین جدید گروه طالبان سخت در رنج است. میگوید اگر اوضاع چنین ادامه یابد با مشکلات زیادی روبرو خواهد شد.
قانون جدید گروه طالبان باعث ایجاد ترس و وحشت در میان زنان در شهر کابل شده است. «فاطمه»، با ترس از برخورد نیروهای امر به معروف گروه طالبان، با استفاده از عینک سیاه خودداری کرد. این ترس نهتنها بر انتخابهای شخصی او تأثیر گذاشت بلکه بر اعتماد بهنفس و هویت فردیاش نیز تأثیر منفی گذاشت.
حق انتخاب پوشش و لوازم شخصی یکی از ابتداییترین حقوق انسانی است که تحت حاکمیت گروه طالبان نادیده گرفته میشود. «فاطمه»، مانند هزاران دختر دیگر در افغانستان، مجبور به پذیرش قوانینی است که حق انتخاب او را سلب میکند.
قانون «امر به معروف و نهی از منکر» گروه طالبان که بهتازهگی تصویب شده در آن صدا و سیمای زنان را «عورت» دانسته است؛ نهتنها زندهگی روزمره زنان مانند «فاطمه» را تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه پیامدهای عمیقتری برای جامعه افغانستان بههمراه دارد.
خبرگزاری زنان افغانستان
- نویسنده : خبرگزاری زنان افغانستان
- منبع خبر : خبرگزاری زنان افغانستان