قارچ سیاه چیست؟
قارچ سیاه چیست؟

قارچ سیاه یک انتان فنگسی بوده که اکثرا در محیط هایی مثل خاک و کود گیاهی و حیوانی زندگی می کند و سبب به وجود آمدن موکورمایکوزیس می شود که یک مرض انتانی می باشد. این مرض در تابستان و خزان بیشتر از زمستان و بهار دیده می شود. آیا یک شخص نارمل به این […]

قارچ سیاه یک انتان فنگسی بوده که اکثرا در محیط هایی مثل خاک و کود گیاهی و حیوانی زندگی می کند و سبب به وجود آمدن موکورمایکوزیس می شود که یک مرض انتانی می باشد. این مرض در تابستان و خزان بیشتر از زمستان و بهار دیده می شود.
آیا یک شخص نارمل به این مرض مبتلا می شود؟
جواب این سوال نخیر است، اشخاص نارمل به این مرض مبتلا نمی شوند و تنها اشخاصی که سیستم معافیت ضعیف دارند؛ مانند افراد مبتلا به مرض شکر و افرادی که از داروهای ضعیف کننده سیستم معافیتی مثل کورتیکواستروییدها استفاده می کنند و اشخاصی که به طور خودسرانه از انتی بیوتیک استفاده می کنند و افرادی که مبتلا به سرطان هستند و یا برای تداوی آن تحت شعاع قرار گرفته اند و یا اینکه پیوند عضو شده باشند، قابلیت ابتلا به این مرض را دارند.
علایم قارچ چیست؟
خشکی بینی، افرازات بینی، پندیدگی صورت و درد صورت، سردردی، احتقان انف و سینوسی، تب و لکه های سیاه در قسمت انف و در داخل دهان، کاهش حس در ناحیه بینی، گونه ها و لب بالایی از علایم شایع این بیماری می باشند. گفتنی است که این علایم نظر به ناحیه درگیر شده متفاوت خواهد بود.
قارچ سیاه کدام قسمت های بدن را بیشتر درگیر می سازد؟
بینی، ساینوس ها، ریه ها، چشم، مغز
چه مدت بعد از ورود انتان به بدن علایم ظاهر می شوند؟
نظر به ناحیه درگیر شده دوره ی خفا متفاوت است ولی از ۱ تا ۲ هفته متغیر می باشد.
یک شخص چگونه به این مرض مبتلا می شود؟
اکثرا اسپورهای این فنگس یا قارچ در هوا تکثیر شده و از طریق تنفس وارد بدن می شود. شروع مرض با درگیری سیستم تنفسی شروع می شود.
آیا این مرض کشنده است؟
عواقب این مرض متفاوت بوده و در حالت های شدید تا ۵۰ فیصد احتمال مرگ بیمار وجود دارد. در صورتی که این بیماری سیستم هضمی و عصبی را درگیر ساخته باشد تا ۸۵ فیصد احتمال مرگ بیمار افزایش پیدا می کند.
تشخیص مرض چگونه صورت می گیرد؟
اکثرا با گرفتن تاریخچه و معاینات فیزیکی می توان به تشخیص رسید. در حالاتی با گرفتن نمونه های بینی و در صورت درگیری جلدی با اخذ نمونه از ناحیه جلدی می توان به تشخیص صد فیصد رسید.
آیا با استفاده از CT Scan و MRI می توان شدت مرض را تشخیص داد؟
بلی، سی تی اسکن و MRI رول مهمی در تشخیص و ارزیابی این مرض و همچنین تشخیص اختلاطات این مرض بازی می کنند.
آیا این مرض قابل تداوی است؟
بلی، در صورتی که اهتمامات تداوی با دقت گرفته شود و از ادویه ضد فنگسی مثل امفوتراسین بی با دوز مناسب کار گرفته شود، مرض قابل تداوی می باشد.
در چه حالاتی مریضان باید تحت عملیه جراحی قرار بگیرند؟
در صورتی که تشخیص مرض زود هنگام صورت بگیرد و دوز مناسب دوای امفوتراسین بی تطبیق شود نیازی به عملیه جراحی نیست و با تطبیق دوا بیمار صحت خود را به دست خواهد آورد ولی در حالاتی که درگیری سیستم عصبی(Rhinocerebral and Intracranial) صورت گرفته باشد، برای تداوی به عملیه جراحی نیاز است.

برای تداوی این مرض باید به کدام داکتر مراجعه کنیم؟
برای تداوی این مرض متخصصین انتانی کمک بزرگی به شما می کنند، البته باید در نظر داشته باشید که نظر به درگیری قسمت های مختلف بدن، باید به متخصصین همان بخش مراجعه کنید؛ در صورتی که نواحی درگیر گوش و گلو باشد باید به متخصص گوش و گلو در صورت دیگری سیستم عصبی به جراح عصب مراجعه کنید.
چرا مریضان مبتلا به کرونا بیشتر به این مرض مبتلا می شوند؟
همان طور که گفته شد با کاهش معافیت احتمال ابتلا به این انتان افزایش می یابد و چون در مرض کرونا سیستم معافیت به شدت درگیر می شود، احتمال هر نوع مرض وابسته به سیستم معافیتی با ابتلا به کرونا افزایش پیدا می کند چون این فنگس در محیط موجود است در صورتی که معافیت اشخاص ضعیف شود احتمال درگیری اعضای بدن و ابتلا به مرض افزایش می یابد.

داکتر حمیدرضا مقدسی
متخصص و استاد دانشگاه