همزمان با هشتم مارچ؛ روز جهانی همبستگی با زنان، نهادهای بینالمللی حقوق بشری ، از وضعیت وخیم زنان در افغانستان ابراز نگرانی کرده و وضعیت کنونی را فاجعهبار خواندهاند. نماینده ویژه سازمان ملل در افغانستان گفته که زنان در افغانستان با نابرابری شدید جنسیتی روبهرو هستند. هیدر بار، معاون مدیر بخش زنان دیدهبان حقوق بشر […]
همزمان با هشتم مارچ؛ روز جهانی همبستگی با زنان، نهادهای بینالمللی حقوق بشری ، از وضعیت وخیم زنان در افغانستان ابراز نگرانی کرده و وضعیت کنونی را فاجعهبار خواندهاند. نماینده ویژه سازمان ملل در افغانستان گفته که زنان در افغانستان با نابرابری شدید جنسیتی روبهرو هستند.
هیدر بار، معاون مدیر بخش زنان دیدهبان حقوق بشر روز سهشنبه، ۱۷ حوت با نشر بیانیهای به مناسبت هشتم مارچ، گفته است: “افغانستان تنها کشوری نیست که در آن حقوق زنان مورد حمله قرار میگیرد؛ اما سرعت و گستردگی از بین رفتن حقوق زنان در افغانستان هشداری به زنان در سراسر جهان است.”
هدر بار در حساب توییتر خود نیز با اشاره به اعلامیه طالبان در مورد روز جهانی همستگی با زنان، نوشته است: “افغانستان تنها کشوری است که دختران را بر اساس جنسیت از تحصیلات متوسطه منع کردند.
نمایندگی ویژه سازمان ملل در افغانستان نیز با نشر بیانیهای گفته که در روز جهانی زن، سازمان ملل در افغانستان در کنار زنان و دختران افغانستان ایستاده است، زیرا آنها با عواقب بحرانهای متعدد همراه با نابرابری و تبعیض جنسیتی ریشهدار، با شجاعت و استقامت روبرو هستند.
در بیانیه همچنین آمده است که زنان در افغانستان به طور نامتناسبی تحت تأثیر میراث درگیری هستند، علاوه بر خشکسالی و اقتصاد در حال فروپاشی که میلیونها نفر را در افغانستان در بدهی و نیازهای بشردوستانه فرو برده است.
بیانیه به نقل از دیبرا لاینز، نماینده ویژه سازمان ملل برای افغانستان گفته است: “همه در کشور تحت تأثیر بحرانهای کنونی قرار دارند، اما وضعیت زنان و دختران به ویژه نگرانکننده است زیرا حقوق و دسترسی آنها به فرصتها به طور فزایندهای به چالش کشیده شده است.” او افزوده است: “چیزی که ما امروز در افغانستان شاهد آن هستیم یک بحران فاجعهبار است. همه در کشور از بحران کنونی متأثر شدهاند.”
عفو بینالملل نیز از اعمال محدودیتهای گسترده بر زنان و دختران در افغانستان انتقاد کرده و در بیانیهی به مناسبت هشتم مارچ، روز جهانی همبستگی زنان، گفته است که باید اقدام جسورانه برای جلوگیری از نقض حقوق زنان روی دست گرفته شود.
عفو بینالملل افزوده که از ۱۵ آگست سال ۲۰۲۱ به این سو، محدودیتهای گسترده و فاحشی بر حقوق زنان و دختران در سراسر افغانستان وضع و اعمال شده است. این نهاد میگوید: “به زنان گفته شده است که نمیتوانند به محل کار خود بازگردند یا آزادانه و بدون همراه مرد سفر کنند و نیز دختران بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتب منع کردند.
عفو بینالملل افزوده است، سیستم هرچند ناقص که برای تقویت حفاظت از زنان در برابر خشونت مبتنی برجنسیت شکل گرفته بود، از بین رفته است. به گفته عفو بینالملل، به رغم اعتراضات گسترده زنان در سراسر کشور، طالبان در پی تشکیل جامعهای هستند که در آن زنان شهروندان درجه دوم باشند. محدودیت سفر، نرفتن دختران به مکتب، محرومیت از کار و اشتغال از مواردی است که عفو بینالملل به آن اشاره کرده است.
شورای حقوق بشر سازمان ملل نیز، وضعیت حقوق بشری شهروندان افغانستان را نگران کننده خوانده و گفته است: “رهنمودهایی وضع شده است که طی آن آزادی و حقوق اساسی زنان بهشدت محدود شده و زنان تا حد زیادی به دلیل این محدودیتها از کار بازماندهاند.”
شورای حقوق بشر سازمان ملل همچنین در مورد بازداشت معترضان زن اشاره و تأکید کرده است که دادخواست این معترضان برای رعایت حقوقشان در افغانستان را به رسمیت میشناسند.