هزار روز محرومیت از تحصیل و خانه نشینی دختران در افغانستان
هزار روز محرومیت از تحصیل و خانه نشینی دختران در افغانستان
هزار روز از بسته ماندن دروازهای مکتب‌ به روی دختران بالاتر از صنف شش در افغانستان می‌گذرد. پس از آگست ۲۰۲۱ دختران بالاتر از صنف ششم اجازه‌ی حضور در مکاتب را از دست دادند.

هزار روز از بسته ماندن دروازهای مکتب‌ به روی دختران بالاتر از صنف شش در افغانستان می‌گذرد. پس از آگست ۲۰۲۱ دختران بالاتر از صنف ششم اجازه‌ی حضور در مکاتب را از دست دادند.

صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) با نشر گزارشی گفته است که با گذشت ۱۰۰۰ روز از ممنوعیت دختران بالاتر از صنف ششم از آموزش در افغانستان، آنان سه میلیارد ساعت درسی‌شان را از دست داده‌اند.

در همین‌حال، شماری از دختران دانش‌آموز در ولایات مختلف کشور که از آموزش دور مانده اند، می‌گویند برای آنان هزارمین روز بسته ماندن دروازه‌های مکتب «غم انگیز» و نگران‌کننده است.

راحیله رحمانی، یک تن از دانش‌آموزان صنف دهم است که از رفتن به مکتب محروم مانده است.

وی می‌گوید:«وقتی فکر می‌کنم هزار روز از مکتب و آموزش دور ماندم قلبم سنگینی می‌کند. هزار روز کم نیست که ناچار در گوشه‌ای از خانه سپری کنی. این همه نمایان‌گر بی سرنوشتی ما است که نمی‌توانیم هدف‌مندانه زندگی کنیم و آینده خود و کشور ما را رقم برنیم».

مژگان دانش‌آموز دیگریست که بعد از بسته شدن دروازه‌های مکتب، به خواست فامیل خود ازدواج کرده است.

وی می‌گوید:«وقتی از رفتن به مکتب محروم ماندیم، خانه نشین شدیم. در این جریان برایم خواستگار آمد و فامیلم راضی بودند چون می‌گفتند حالا که درس و مکتب نیست بهتر است ازدواج کرده زندگی خود را بسازی من قبول کردم اما اگر می‌توانستم مکتب بروم امروز شاید بجای خانه شوهر سر صنف دانشگاه می‌بودم».

کاترین راسل، مدیر اجرایی یونیسف، در رابطه به هزارمین روز بسته ماندن مکتب به روی دختران بالاتر از صنف ششم گفته است که محرومیت سیستماتیک دختر از آموزش و تحصیل را نقض آشکار حق آموزش آنان عنوان کرده و افزوده است که این امر منجر به کاهش فرصت‌ها و بدتر شدن وضعیت روحی دختران نیز شده است.

۳۳ روز پس از حاکمیت دوباره‌ طالبان در افغانستان، به تاریخ ۲۷ سنبله سال ۱۴۰۰ دروازه های مکاتب دوره‌های ابتداییه، متوسطه و لیسه‌ها را به روی دانش‌آموزان پسر باز کردند و دختران تا اطلاع ثانوی از رفتن به مکتب‌ باز ماندند.

آنان با نشر خبرنامه‌ای از بازگشایی مکاتب ابتدایی به روی دختران تا صنف ششم نیز خبر دادند، اما اعلام کردند که تصمیم‌شان درباره بازگشایی مکاتب متوسطه و لیسه‌های دخترانه را بعدا همه‌گانی خواهند ساخت.

اما با گذشت هزار روز از این فرمان، تا هنوز هم دختران بالاتر از صنف ششم اجازه‌ی حضور در مکاتب را ندارد.

  • نویسنده : خبرگزاری زنان افغانستان
  • منبع خبر : خبرگزاری زنان افغانستان