از زمان روی کار آمدن حکومت طالبان در افغانستان، برای زنان محدودیتهای مختلفی وضع شده است. از بسته شدن مکاتب و دانشگاهها تا محدودیتهای کاری برای زنان، شرایط زندگی و حضور آنان را در اجتماع با چالش مواجه ساخته است.
بعد از سقوط جمهوریت و به قدرت رسیدن دوباره طالبان در افغانستان، وضعیت زنان شاغل نیز در کشور تحت تأثیر قرار گرفته است. طالبان در دوره اول حکومت شان برای زنان محدودیتهای زیادی را تحمیل کرده و اجازه دسترسی به تحصیلات و شغلهای مختلف را نمیدادند.
شهلا کریمی، یک تن از زنان شاغل است که در گذشته با یکی از موسسات خارجی همکاری داشت اما بعد از وضع محدودیتها و لغو یک تعداد پروژههای خارجی در داخل کشور، وظیفه خود را از دست داده است.
وی میگوید:«محدودیتها سبب شد تا یک تعداد از خانمها بیکار شوند و منم از جمله همان خانمهای هستم که بعد از سالها کار و تجربه کاری در دفاتر مختلف اکنون بیکار شدم و دنبال این هستم تا بتوانم یک مصروفیت دیگری برایم پیدا کنم. خانه نشینی برای همه سخت است اما برای کسانی که همیشه مصروف درس و وظیفه بودند سختتر تمام میشود».
ساره محمدی، یکی دیگر از زنانیست که در گذشته در یکی از موسسات خارجی کار میکرد اما اکنون به دلیل وضع محدودیتها در برابر کار زنان در افغانستان، نزدیک به یک سال میشود که بیکار است.
وی میگوید:«از رشته اقتصاد فارغ شدم و نظر به مسلک خودحق کار در آن بخش را ندارد به همین دلیل فعلا بیکار هستم و خانه نشینی من را افسرده کرده و مشکلات اقتصادی ما نیز زیاد است. در شرایط فعلی خیلی دشوار است که کاری را از صفر آغاز کنیم، این رنج نه بلکی فراتر از رنج است».
اکنون با گذشت بیش از ۲۰ سال و بازگشت دوباره طالبان، بسیاری از زنان شاغل در افغانستان نگران هستند که آیا میتوانند به شغل خود ادامه دهند یا خیر. آنان نگران هستند که حقوق و فرصتهایشان تضمین شده نخواهد بود. همچنین، بسیاری از سازمانهای بینالمللی و حقوق بشر نگران حقوق زنان در افغانستان هستند که تحت تأثیر حکومت فعلی قرار گرفته است.
- نویسنده : خبرگزاری زنان افغانستان
- منبع خبر : خبرگزاری زنان افغانستان