چالش‌ها و محدودیت‌های زنان خبرنگار در یک محیط ناپایدار
چالش‌ها و محدودیت‌های زنان خبرنگار در یک محیط ناپایدار
وضعیت زنان خبرنگار در افغانستان در سال‌های اخیر با چالش‌های فراوانی روبرو بوده و با وضع قوانین محدود کننده، حقوق و آزادی‌های آنان به ویژه در عرصه‌های عمومی و اشتغال، به طور چشم‌گیری کاهش یافت. 

وضعیت زنان خبرنگار در افغانستان در سال‌های اخیر با چالش‌های فراوانی روبرو بوده و با وضع قوانین محدود کننده، حقوق و آزادی‌های آنان به ویژه در عرصه‌های عمومی و اشتغال، به طور چشم‌گیری کاهش یافت.

زنان خبرنگار، که نقش کلیدی در اطلاع‌رسانی و ارتقاء آگاهی عمومی را دارند، به دلیل سیاست‌های سخت‌گیرانه و تهدیدات امنیتی تحت فشار قرار گرفتند.بسیاری از رسانه‌ها مجبور به کاهش فعالیت‌های خود شدند و برخی از زنان خبرنگار به خاطر جنسیت شان از کار خود برکنار شدند و یا هم به دلیل شرایط نامساعد به فعالیت‌های حرفه‌ای شان ادامه ندادند.

شماری از زنان خبرنگار می‌گویند که به دلیل محدودیت‌های کاری، فرصت پیدا کردن کار برای آنان کمتر شده و اکثر صاحبان رسانه‌ها بجای خبرنگاران زن، بیشتر آقایان خبرنگار را استخدام می‌کنند.

در همین‌حال، تعداد محدودی از زنان که تا اکنون در رسانه‌ها کار می‌کنند می‌‌گویند که حضور زنان خبرنگار در حال حاضر به شکل نمادین بوده و بخاطر پیدا کردن مصارف خود و خانواده‌های شان، مجبور هستند در برابر معاش اندک کار کنند و همان معاش اندک نیز سر وقت اجرا نمی‌شود.

آنان به این باور هستند که در قسمت توانایی‌های زنان خبرنگار از سوی بعضی از مسوولان رسانه‌ها، باورمندی زیادی وجود ندارد و یک دلیل کم بودن معاش در برابر کار زیاد، «استفاده از فرصت و مجبوریت‌ خبرنگاران زن» که می‌خواهند کار کنند، می‌باشد.

بعد از وضع محدودیت‌ها در برابر چگونه‌گی حضور زنان خبرنگار در رسانه‌ها، بسیاری از شبکه‌های خبری مجبور به حذف زنان از برنامه‌های خبری و گزارش‌های خود شدند تا از عواقب احتمالی دوری کنند. این موضوع به معنای حذف صداها و تجارب زنان از دنیای رسانه‌ای است، که خود تأثیر منفی بر روی جامعه به‌دنبال دارد.

این وضعیت باعث شده است که صدای زنان و مشکلات آنها کمتر در رسانه‌ها منعکس شده و دیده نشود. با وجود این چالش‌ها، در حال حاضر تعدادی از زنان خبرنگار همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهند و تلاش می‌کنند تا حقیقت را به گوش حامیان حقوق بشر و جوامع جهانی برسانند.

شماری از فعالین حقوق زن، این زندگی شجاعانه و مقاومت زنان، بخصوص زنان خبرنگار را به عنوان نماد امید برای آینده‌ای بهتر در افغانستان عنوان می‌کنند.

در سه سال گذشته و وضع قوانین محدود کننده، خبرنگارانی که به تازگی به دنبال ایجاد یک جامعه آزاد رسانه‌ای بودند، ناگهان با محدودیت‌های شدیدی روبرو شدند. فعالیت‌های رسانه‌یی مستقل تحت فشار قرار گرفته و بسیاری از خبرنگاران زن از کشور خارج شدند و یا هم وظایف شان را ترک کردند.

فشارهای کاری و محدودیت‌های موجود همچنان سبب شده است که اکثریت آنان انگیزه کار کردن را از دست بدهند و کنارش نگران آینده باشند که آیا خواهند توانست بازم به کار خود ادامه بدهند یا خیر.

در همین‌حال، مرکز خبرنگاران افغانستان با نشر گزارش خود را در مورد وضعیت آزادی رسانه‌ها و خبرنگاران در افغانستان در سومین سال زمام‌داری طالبان گفته بود که ۱۸۱ رویداد نقض آزادی رسانه‌ها و خبرنگاران را که شامل تهدید و بازداشت است، ثبت کرده است.

با وجود این چالش‌ها، همچنان زنان خبرنگار افغان به کار خود ادامه دادند. برخی از آنها با تکیه بر شبکه‌های اجتماعی و ابزارهای دیجیتال تا هنوز سعی در ادامه فعالیت‌های شان دارند.

  • نویسنده : خبرگزاری زنان افغانستان
  • منبع خبر : خبرگزاری زنان افغانستان